Fiskars Oyj Abp
Lehdistötiedote
18.3.2019

Fiskars Group hakee kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa: Vintage ostaa ja myy käytettyjä astioita

Iittalan myymälöihin avattava Vintage-palvelu ostaa ja myy käytettyjä Iittalan ja Arabian astioita. Aluksi kolmessa myymälässä avattava Vintage laajenee myöhemmin tänä vuonna myös muihin Iittalan myymälöihin. Fiskars Group tutkii jatkuvasti kiertotalouden mahdollisuuksia, ja Vintage on esimerkki kiertotalouden luomasta uudesta liiketoiminnasta.

Iittalan ja Arabian astioita löytyy lähes jokaisen suomalaisen kotoa. Esineitä on ostettu itse, saatu lahjaksi tai peritty edellisiltä sukupolvilta. Iittalan myymälöihin tuleva Vintage-palvelu ostaa käytettyjä, ehjiä Iittalan ja Arabian arjen käyttöastioita, jotka laadun tarkistamisen jälkeen tulevat myyntiin edulliseen hintaan. Myyntiin kelpaamattomat astiat toimitetaan kierrätettäväksi ja keramiikka murskataan hienoksi jauheeksi, jota käytetään tiilimassan valmistamisessa. Lasimurskaa puolestaan hyödynnetään eristeenä käytettävän vaahtolasin ja lasivillan valmistamisessa.

Vintage aukeaa 18.3.2019 Iittala & Arabia Design Centre Storessa Helsingin Arabianrannassa ja Iittala Outlet Palokassa Jyväskylässä. Huhtikuussa Vintage tulee Vantaan Iittala Outlet Tammistoon. Myöhemmin tänä vuonna toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin Iittalan myymälöihin Suomessa. Tuodessaan astioita myyntiin asiakkaat voivat valita, haluavatko niistä maksuksi käteistä vai lahjakortin. Lahjakortit käyvät maksuvälineenä Iittalan myymälöissä ja Iittala Outleteissa.

- Testasimme Vintagea viime kesänä ja saimme siitä erinomaista palautetta. Asiakkaat pitivät sitä helppona ja luotettavana tapana kierrättää tarpeettomaksi jääneet astiat ja täydentää kokoelmia uusilla löydöillä. Laadukkaat astiat kestävät sukupolvelta toiselle ja ajaton muotoilu miellyttää silmää vielä vuosikymmenienkin jälkeen, Vintagesta vastaava liiketoimintajohtaja Nora Haatainen kertoo.

- Kestävä kuluttaminen ja kiertotalous ovat Iittala- ja Arabia-brändeille tärkeitä arvoja. Olemme ylpeitä siitä, että täysin uusien tuotteiden lisäksi voimme tarjota asiakkaillemme myös laadukkaita, käytettyjä vaihtoehtoja, Haatainen jatkaa.

Kiertotaloudesta uutta liiketoimintaa

Kiertotalous on osa Fiskars Groupin vastuullisuusohjelmaa, ja tavoitteena on löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia kiertotaloudesta. Kiertotalous tarkoittaa uudenlaista ajattelutapaa, jossa kulutus perustuu tavaroiden tuottamisen ja omistamisen sijaan niiden jakamiseen, vuokraamisen ja kierrättämiseen sekä palveluiden käyttämiseen.

- Haluamme vaikuttaa positiivisella ja kestävällä tavalla ihmisten elämään. Tutkimme kiertotalouden luomia uusia liiketoimintamahdollisuuksia, etsimme ratkaisuja materiaalin elinkaaren pidentämiseen ja optimoimme materiaalin käyttöä tuotteissa ja pakkauksissa. Tavoitteenamme on, ettei jätettä päädy lainkaan kaatopaikalle, vaan kaikki tehtaillamme syntyvä jäte kierrätetään tai hyödynnetään uudelleen. Kestävä muotoilu on myös yksi osa vastuullista toimintaa, Haatainen kertoo.

Kiertotalous nähdään kiinnostavana myös valtakunnallisesti. Vuonna 2016 Suomi julkaisi maailman ensimmäisenä maana kiertotalouden kansallisen tiekartan, ja kahdessa vuodessa Suomesta on tullut yksi kiertotalouden kärkimaista. Suomalaisesta World Circular Economy Forumista on tullut alan keskeisin tapahtuma ja kansallisen tiekartan päivitetty versio julkaistiin viime viikolla. Tiekartat ovat Sitran, ministeriöiden ja laajasti eri toimijoiden yhteistyönä tekemiä suunnitelmia, joilla kiertotalouden mahdollisuuksia pyritään toteuttamaan.

Lisätiedot: Nora Haatainen, liiketoimintajohtaja, +358405862138, nora.haatainen@fiskars.com

Making the everyday extraordinary

Fiskars Group tekee arjesta ainutkertaista. Yhdessä brändiperheeseemme kuuluvien brändien, kuten Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Waterford ja Wedgwood kanssa haluamme vaikuttaa positiivisella ja kestävällä tavalla ihmisten elämään. Tuotteitamme on saatavilla yli 100 maassa ja työllistämme noin 7 600 henkilöä yli 30 maassa. Lisätietoja meistä löydät osoitteesta www.fiskarsgroup.com