Katso

Kohti huomisen Fiskarsia

Fiskarsin liiketoiminta näytti vahvuutensa vuonna 2011, kun valoisasti alkanut vuosi kääntyi edetessään synkeämmäksi. Liiketoimintamme ei ole erityisen altis talouden epävarmuudelle ja huonoille talousuutisille – upeat tuotteemme ilahduttavat tai täyttävät tarpeen myös aikoina, jolloin kuluttajat harkitsevat rahankäyttöään tarkemmin. Ihmiset luottavat brändeihimme ja ovat valmiita maksamaan hyvin suunnitellusta tuotteesta, jonka tietävät kestäväksi ja laadukkaaksi. Liiketoiminnallisesti vuosi oli näissä oloissa hyvä, vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 6 prosenttia ja pääsimme jälleen historian parhaaseen liiketulokseen investointiohjelmista ja tuotekehitys- ja markkinointipanostuksistamme huolimatta.

SUUNTAMME ON SELKEÄ

Viimeiset neljä vuotta olemme vuosi vuodelta edenneet johdonmukaisesti ja määrätietoisesti tehokkaan ja fokusoituneen integroidun kuluttajatuoteyhtiön tiellä. Yli miljardin myydyn oranssikahvaisen saksiparin ansiosta Fiskars on tänään globaali synonyymi sanalle sakset. Tavoitteenamme on huomisen Fiskars, jonka tuotteet ovat laatutietoisten kuluttajien kodeissa ja puutarhoissa ympäri maailman, olipa sitten kyse puutarha- tai keittiötyökaluista, monitoimityökaluista taikka skandinaavisesta muotoilusta.

HUOMISEN FISKARS ON MAAILMANLUOKAN YHTIÖ

Miten tämä sitten saavutetaan? Keskitytään valittuun suuntaan ja rakennetaan kasvua johdonmukaisesti valituilla markkinoilla. Kuten kulunut vuosikin osoittaa, meillä on jo kyky luoda haluttuja tuotteita. Uutta ovat globaalit tavoitteet sekä kaupallisesti että omassa toiminnassa. Kaiken, pienimmätkin yksityiskohdat voi tehdä paremmin ja fiksummin. Yhtiöllämme on kunnianhimoinen pyrkimys kasvaa, ja henkilöstöllämme on tilaisuus kasvaa yhtiön mukana, niin myös asiakkaillamme ja osakkeenomistajillamme.

Vuonna 2011 Fiskars valloitti uusia myyntikanavia ja sai yli 3 000 uutta osakkeenomistajaa. Haluan kiittää kaikkia osakkeenomistajiamme, asiakkaitamme ja työntekijöitämme luottamuksesta muutoshankkeeseemme sekä toivottaa kaikki mukaan vuoteen 2012, jälleen askeleen lähemmäksi huomisen Fiskarsia.

Helsingissä helmikuussa 2012
Kari Kauniskangas
Toimitusjohtaja

Upeat tuotteet ja vahvat brändit

Strategianamme on saada ainutlaatuiset tuotteemme kaikkiin koteihin ja puutarhoihin vahvan kuluttajatuntemuksen avulla.

Fiskarsilla on vankat perinteet houkuttelevien tuotteiden valmistuksessa. Tuotteidemme ylivertainen suorituskyky ja muotoilu ratkaisevat arjen ongelmia ja niitä on mukava käyttää. Tuote voi saada alkunsa ideasta, ratkaisua tarvitsevasta ongelmasta tai yksinkertaisesti vain oivalluksesta, mutta perustana on aina muotoilu. Muotoilu ohjaa liiketoimintaamme, ja suhtaudumme siihen intohimoisesti.

Vahvat brändit takaavat sen, että kuluttajat löytävät tuotteemme. Tuotteet tunnetaan brändistä, ja kuluttajat voivat luottaa siihen, että tuotteen laatu ja erinomainen käyttökokemus säilyvät kerta toisensa jälkeen.

Pääbrändimme Fiskars, Iittala ja Gerber ovat kansainvälisesti tunnettuja, ja panostamme niihin maailmanlaajuisesti.

Fiskars tunnetaan maailmalla johtavana saksimerkkinä, ja useilla markkinoilla Fiskars on myös johtava käsikäyttöisten puutarhatyökalujen valmistaja. Fiskars tarjoaa laajan valikoiman älykkäitä työkaluja puutarhaan, keittiöön ja muihin käyttökohteisiin kotona ja ulkona.

Iittala on johtava pohjoismainen muotoilubrändi, joka tunnetaan ajattomista klassikkotuotteistaan. Iittalan yhteistyö tunnettujen muotoilijoiden kanssa synnyttää tulevia klassikkotuotteita, astioita, lasiesineitä, sisustusesineitä ja taide-esineitä.

Gerberillä on vahva asema kotimarkkinoillaan Yhdysvalloissa, missä se on yksi johtavista monitoimityökalujen ja veitsien valmistajista. Gerberin työkalujen ja veitsien suunnittelu perustuu vankkaan käyttäjäkokemukseen.

FISKARSIN MUOTOILUN DNA (CASE)

Fiskarsin muotoilun DNA lähtee tuotteitamme päivittäin käyttävien ihmisten toiveista ja odotuksista. Haluamme, että tuotteemme vastaavat näihin tarpeisiin ja tuovat erityisen ilon tekemiseen. Kun tämä yhdistetään pitkään perinteeseemme tehdä hyvä vielä paremmaksi, saadaan Fiskarsin muotoilun DNA. Mutta älä usko vain meidän sanaamme, kokeile itse! Tartu työkaluun ja toimeen, ja tunnet tuotteemme laadun sen muodossa ja toiminnallisuudessa.

Petteri Masalin, tuotekehitysjohtaja, Garden EMEA

Fiskarsin kasvun vaiheet

Tulevaisuudessa voimme kasvattaa liikevaihtoamme tukemalla koko bränditarjontaamme integroidun liiketoimintamallimme avulla

KESTÄVÄÄ KASVUA

Kasvulla on strategiassamme keskeinen asema, ja meille on tärkeää kasvaa sekä liikevaihdolla että liikevoitolla mitattuna. Siksi investoimme johdonmukaisesti tuotekehitykseen ja markkinointiin, mikä laajentaa tarjontaamme ja parantaa kilpailuetuamme. Nämä panostukset maksavat itsensä takaisin kuluttajien halukkuutena ostaa ainutlaatuisia tuotteitamme, jotka tarjoavat myös asiakkaillemme houkuttelevia katteita. Samaan aikaan tartumme ripeästi kaikkiin kustannuksiin jotka eivät lisää kilpailuetuamme kuluttajien silmissä. Yhdessä nämä toimet paitsi tuovat kasvua ja tehostavat liiketoimintaamme, myös vapauttavat resursseja tärkeään vastuullisuustyöhön.

Teemu Kangas-Kärki, talousjohtaja

Fiskarsin strategian menestystekijät

Strategiamme tavoitteena on tuoda klassikkotuotteemme kuluttajien saataville kaikkialla maailmassa. Uusi liiketoimintamallimme tähtää tavoitteen saavuttamiseen älykkäällä tavalla. Strategiamme sisältää kolme pääteemaa: fokus, tehokkuus ja kasvu. Kuluneina vuosina olemme keskittyneet fokukseen ja tehokkuuteen taataksemme hyvän alustan kasvulle ja kansainväliselle laajentumiselle.
Fiskarsin strategian menestystekijät

FOKUS

 • Keskittyminen vahvoihin liiketoiminta-alueisiin
 • Erikoistuneet premium-brändit
 • Yhtenäiset tuotevalikoimat valituissa kategorioissa

TEHOKKUUS

 • Yksinkertainen rakenne
 • Yhdenmukaiset liiketoimintaprosessit
 • Kysyntälähtöinen toimitusketju

KASVU

 • Kuluttajalähtöinen tuotekehitys
 • Innovatiivinen tutkimus ja kehitys
 • Kaupallinen laajentuminen
Toimet vuonna 2011

FOKUS

 • Lisääntynyt fokus kansainvälisiin brändeihin
 • Silvan myynti ja Bodanovan lakkautus
 • Tuotenumeroiden määrän vähentäminen

TEHOKKUUS

 • EMEA-alueen muutosohjelma
 • (rakenne, prosessit, IT) käynnistettiin
 • Pohjoismainen jakelukeskus avattiin Hämeenlinnaan
 • Globaali hankintatoimisto avattiin Bangkokiin

KASVU

 • Kodin tuotteiden uudet markkina-alueet Keski-Euroopassa ja Aasiassa
 • Puutarhatuotteiden vahvistunut asema tärkeimmillä markkinoilla
 • Onnistuneet tuotejulkistukset edistivät Outdoor-kategorioita Amerikassa

Älykäs tapa toimia

Uskomme, että kaiken voi tehdä aina fiksummin ja paremmin. Tämä pätee paitsi tuotteisiimme myös liiketoimintatapoihimme. Avoin suhtautuminen auttaa näkemään uusia ratkaisuja kaikkialla. Tätä periaatetta noudatamme myös työtapojemme uudistuksessa.

Selkeä ja yhtenäinen tarjonta:

Yksi päätavoitteistamme on maailmanlaajuinen tarjonta. Globaalin tarjonnan avulla voimme yhdenmukaistaa prosesseja, vähentää tuotenumeroita sekä tehostaa omaa ja kauppakumppaniemme toimintaa. Vuodesta 2008 tuotenumeroiden määrä on enemmän kuin puolittunut. Myynti per tuotenumero on kasvanut 41 % pelkästään vuonna 2011.

MIKSI 1 X 10 ON ENEMMÄN KUIN 10 X 10

Aikaisemmin teimme useita eri malleja samasta tuotteesta, kuten lapioista. Jokaisessa maassa oli omat mallinsa, jotka poikkesivat vain hiukan toisistaan. Se merkitsi paljon työtä, sillä uusien tuotteiden kehitys, suunnittelu ja logistiikka piti tehdä jokaisen mallin osalta erikseen. Tarjonnan optimoiminen ja yhtenäisen tuotevalikoiman myyminen kaikissa maissa sen sijaan hyödyttää myös asiakkaitamme. Aiempaa tehokkaamman toimitusketjun ansiosta voimme nyt tarjota laajemman ja houkuttelevamman tuotevalikoiman kohtuulliseen hintaan. Globaali tuotevalikoima kasvattaa aivan uudella tavalla kaupallisia mahdollisuuksiamme.

Max Alfthan, Strategiajohtaja

VAHVAT LIIKETOIMINTA-ALUEET

Tuotteemme ovat suunnannäyttäjiä toiminnallisuudessa, innovatiivisuudessa ja muotoilussa. Visiomme on tulla kodin, puutarhan ja ulkoilun tuotteiden johtavaksi asiantuntijayritykseksi.

KOLME VAHVAA LIIKETOIMINTA-ALUETTAMME OVAT

HOME
Liikevaihto
306
milj. euroa
-1 %
41
 %
konsernin liikevaihdosta
henkilöstö 1 467
GARDEN
Liikevaihto
294
milj. euroa
+7 %
40
 %
konsernin liikevaihdosta
henkilöstö 1 446
OUTDOOR
Liikevaihto
138
milj. euroa
+7 %
19
 %
konsernin liikevaihdosta
henkilöstö 509
Home

Laajentunut jakelu

Fiskars Home on alansa markkinajohtajia Pohjoismaissa, ja sillä on useita arvostettuja brändejä ja laaja valikoima ruoanvalmistukseen, kattaukseen ja kodin sisustamiseen tarkoitettuja kuluttajatuotteita.

Uusia Iittalan konseptiosastoja on avattu menestyksekkäästi, ja asiakkaat ovat nopeasti osoittaneet arvostavansa kokonaisvaltaista Iittala-elämystä. Tämän todisti vuonna 2011 muun muassa shop-in-shop-konseptimme onnistunut uudistaminen Norjassa. Keski-Eurooppaan on viime vuosina rakennettu Iittala-myymälöiden verkostoa. Premium-tavarataloihin – esimerkiksi Berliinin KaDeWe:hen – avatut uudet osastot ja Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa avatut uudet myymälät olivat kasvustrategiamme virstanpylväitä vuonna 2011.

Syyskuun 11. päivänä avattiin jo kahdeksas Iittalan kivijalkamyymälä Japanissa. Lisäksi Japanissa on kaikkiaan kymmenen tasokkaissa tavarataloissa sijaitsevaa Iittala-osastoa. Vuonna 2011 otettiin myös seuraava askel: Keski-Euroopan ensimmäinen outletkeskuksessa sijaitseva Iittala outlet avattiin Maasmechelenin kylässä Belgiassa. Tämä vahvistaa edelleen asemaamme Keski-Euroopassa, sillä kylä sijaitsee lähellä Saksan ja Alankomaiden rajoja.

page7-placeholder2
Garden

Markkina-asema vahvistuu

Fiskars on Amerikan johtava ja yksi Euroopan johtavista käsikäyttöisien puutarhatyökalujen brändeistä.

Fiskarsin puutarhatyökalut tekevät puutarhanhoidosta entistä helpompaa ja mukavampaa. Innovatiivinen tuotekehitys ja markkinointi vauhdittavat kasvua.

Laatuun, innovaatioihin ja hyviin kauppasuhteisiin perustuva maineemme on vienyt meitä eteenpäin, ja näiden tekijöiden avulla pyrimme puutarhatyökalukategorian globaaliksi johtajaksi. Olemme ylpeitä tuotteistamme, ja haluamme tuoda uusia ajatuksia puutarhanhoitoon kiinnittämällä erityistä huomiota toiminnallisuuteen, ergonomiaan ja muotoiluun.

Vuonna 2011 saavutimme hyviä tuloksia Fiskarsin kehittämisessä leikkaavien käsikäyttöisten puutarhatyökalujen johtavaksi brändiksi. Mainoskampanjat vahvistivat asemaa ja jakelua Keski- Euroopan tärkeillä markkinoilla. Fiskars säilytti asemansa kaikissa Pohjoismaissa, minkä lisäksi se saavutti ensimmäisen sijan Ranskan markkinoilla ja nousi toiselle sijalle Saksassa. Isossa-Britanniassa Fiskars-brändi lanseerattiin vuonna 2009, ja se on nyt johtajva brändi. Pohjois-Amerikassa markkinaosuutemme säilyi edelleen suurimpana ja toimintamme laajeni. Menestys Amerikassa perustui ennen kaikkea vähittäismarkkinoilla saavutettuun uuteen liiketoimintaan ja merkittävään lisämyyntiin tärkeimmille asiakkaille.

page8-videolink garden2
Outdoor

ONNISTUNEITA TUOTELANSEERAUKSIA

FISKARS OUTDOOR TARJOAA LAAJAN VALIKOIMAN INNOVATIIVISIA, LUOTETTAVIA JA TARPEELLISIA VÄLINEITÄ ULKOILUUN. LIIKETOIMINTA-ALUEEN PÄÄPAINO MAAILMANLAAJUISESTI ON GERBER-BRÄNDILLÄ JA POHJOISMAISSA BUSTER-VENEILLÄ.

Vuonna 2011 lanseerattiin menestyksekkäästi useita Gerber-tuotteita. Merkittävin niistä oli uuden Survival-sarjan lippulaivatuote Gerber BG Ultimate Knife, joka perustuu Gerberin ja kansainvälisesti tunnetun seikkailijan Bear Gryllsin yhteistyöhön. Ultimate Knife on monipuolinen selviytymisveitsi, johon kuuluu sytytin, teroitin ja monia muita selviytymisvälineitä. Se lienee maailman eniten myyty veitsi vuonna 2011.

Institutionaalisten asiakkaiden puolella yksi uusista menestystuotteista oli tietoliikennekaapeleiden käsittelyyn tarkoitettu Cable Dawg -monitoimityökalu.

Vuonna 2011 Gerber-brändi sai uutta virtaa ja intoa brändiviestinnän perusteellisen uudistamisen ansiosta. Toteutettuja kehitystoimia olivat muun muassa klassisen Gerber-logon moderni päivitys, kuluttajapakkausten uudistaminen, kuluttajille suunnattu uudenlainen internet-sivusto, merkittävät investoinnit vähittäiskaupan myynninedistämisohjelmiin ja uusi kuluttajille suunnattu markkinointikampanja, jonka iskulauseena oli “unstoppable”.

page8-videolink page8-boat

Kestävä kehitys näkyy toiminnassamme

1

MUOTOILU

Uskomme kestävään muotoiluun. Tästä syystä suunnittelijamme luovat toimivia, yksinkertaisia ja ajattomia esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle.

Aino Aalto –lasi on ollut tuotannossa vuodesta 1932.
2

RAAKA-AINEET

Tuotteemme ovat turvallisia, ja ne on valmistettu erittäin laadukkaista, määräysten ja lainsäädännön mukaisista materiaaleista. Pyrimme jatkuvasti tehokkaampaan materiaalien käyttöön ja korvaamaan tuotannossamme olevat mahdollisesti haitalliset kemikaalit ja aineet muilla.

Uuden sukupolven kirves yhdistää tehokkuuden, kestävyyden ja turvallisuuden. Kirveen maalatun kahvan korvaaminen ruiskuvaletulla muovikahvalla vähensi haihtuvien orgaanisten yhdisteiden VOC-päästöjä Billnäsin tehtaalla 20 %.
3

VALMISTUS

Fiskarsilla on liki 20 omaa tuotantolaitosta. Niitä kehitetään jatkuvasti, jotta ne täyttäisivät ja ylittäisivät uusimmat terveyttä, turvallisuutta, ympäristö­vaikutuksia ja energiatehokkuutta koskevat vaatimukset.

Arabian tehtaan uusi massan ja lasitteen valmistuslaitos on suunniteltu siten, että koko prosessi on suojattu pölyltä ja päästöiltä. Raaka-aineiden annostelua ohjataan tietokoneella, ja niiden sekoitus tapahtuu koneellisesti suljetuissa tankeissa. Entistä tehokkaammat prosessit vähentävät myös energian ja veden kulutusta.
4

PAKKAUKSET

Pakkauksen tehtävänä on suojata tuotetta ja välittää tietoa kuluttajille. Fiskars pyrkii optimoimaan pakkaukset ja käyttämään kierrätys- tai uusiomateriaaleja pakkauksissaan. Joidenkin tuotteiden, kuten leikkuutyökalujen kohdalla, pakkaus on välttämätön turvallisuuden takia. Kestävän kehityksen periaatteita noudattaen keksimme pakata tuotteet kestäviin suojuksiin, joiden ansiosta terät pysyvät suojattuina niin myymälässä kuin kotonakin tuotteen koko elinkaaren ajan.
5

TUOTTEIDEN
KÄYTTÖ

Ympäristönäkökulmat ovat yhä enemmän esillä niin kotona kuin puutarhassakin. Fiskarsin tuotevalikoimasta yhä ympäristötietoisemmat kuluttajat löytävät varmasti arvostamaansa kestävää muotoilua. Haluamme tarjota tuotteita, jotka tukevat kestäviä kulutusvalintoja – sekä omalla kasvimaalla että luontoretkillä.
6

KÄYTTÖIÄN
LOPUSSA

Mielestämme kestävienkin tuotteiden täytyy olla kierrätettävissä. Kun tuotteidemme pitkä käyttöikä on tullut loppuun, haluamme, että mahdollisimman suuri osa materiaaleista voidaan kierrättää. Vuonna 2011 Buster osallistui ensimmäistä kertaa Hackmanin perinteiseen kierrätyskampanjaan. Kampanjan tuloksena yli 32 000 kiloa pannuja ja 48 alumiinivenettä, eli noin 9 500 kiloa, kerättiin kierrätystä varten.
7

HUOLENPITO
YHTEISÖISTÄ

Haluamme osallistua aktiivisesti yhteisöjen toimintaan maissa, joissa meillä on liiketoimintoja ja henkilöstöä. Erityistä huomiota Fiskars antaa synnyinpaikkansa Fiskarsin ruukin kulttuuriperinnön suojelemiseen ja kehittämiseen.

Fiskarsin lähestymistapa kestävään kehitykseen

Vuonna 2011 määrittelimme kestävän kehityksen lähestymistapaamme sekä painopisteet, joiden avulla pyrimme saavuttamaan koko organisaation yhteiset kestävän kehityksen tavoitteet.

Painopisteemme ovat

 • Kestävä muotoilu
 • Vastuullinen valmistus
 • Huolenpito ihmisistä ja yhteisöistä
 • Pitkän aikavälin kannattavuus

Suhtaudumme kestävään kehitykseen järjestelmällisesti, jotta voisimme entistä paremmin huomioida ympäristön ja sosiaaliset näkökohdat päivittäisessä toiminnassamme, Vuonna 2011 tarkastelimme kestävän kehityksen lähestymistapaamme ja keskityimme kestävän kehityksen hallinnan parantamiseen.

Fiskarsin kestävän kehityksen tahtotila

Fiskarsin missio on tarjota toimivia, kestäviä ja hyvin suunniteltuja kodin, puutarhan sekä ulkoilun tuotteita. Haluamme harjoittaa ja kasvattaa liiketoimintaamme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti huolehtien ihmisistä ja ympäristöstä. Tuotteidemme ja toimintamme kautta haluamme varmistaa kestävän kehityksen periaatteiden toteutumisen arjessa. Tuotteidemme avulla asiakkaat voivat tehdä kestäviä valintoja kotiin, puutarhaan ja ulkoilukäyttöön. Tuotekehityksessä huomioimme ympäristönäkökohdat tuotteen koko elinkaaren ajalta. Ympäristönäkökohdat otetaan huomioon myös kaikessa liiketoimintaa koskevassa päätöksenteossa. Pyrimme minimoimaan ympäristövaikutuksemme liiketoiminnoissamme.

KESTÄVÄ MUOTOILU

Hyvä tapa tukea vastuullista kulutuskäyttäytymistä on tarjota kestäviä, toimivia ja hyvin suunniteltuja tuotteita, joita on ilo käyttää nyt ja tulevaisuudessa. Useat tuotteemme kestävät sukupolvelta toiselle.

Haluamme valmistaa tuotteita, jotka helpottavat kestävien kuluttajavalintojen tekemistä. Tuotteidemme on oltava turvallisia, ja niissä käytettyjen raaka-aineiden tulee olla erittäin laadukkaita sekä määräysten ja lainsäädännön mukaisia. Materiaalien käyttö tuotteissa on optimoitu, ja tuotteet on suunniteltu kierrätyskelpoisiksi. Me Fiskarsillakin tavoittelemme kestävää kehitystä. Haluamme toimia entistä paremmin ja älykkäämmin, kestävällä tavalla. Haluamme edistää kestävää kehitystä tuotannon ja logistiikan keinojen lisäksi myös luomalla kestävää muotoilua.

VASTUULLINEN VALMISTUS

Ympäristöstä huolehtiminen on liiketoiminnan kannalta järkevää. Seuraavien viiden vuoden aikana keskitymme seuraaviin asioihin:
 • hiilidioksidipäästöjen vähentäminen
 • materiaalitehokkuuden parantaminen
 • mahdollisesti haitallisten kemikaalien ja aineiden korvaaminen tuotannossa vaihtoehtoisilla
 • vastuullisuuden edellyttäminen myös toimituskumppaneiltamme.

Fiskarsilla on noin 20 omaa tuotantolaitosta, jotka keskittyvät omaan erityisosaamiseensa. Omien toimintojemme ympäristövaikutusten tarkastelussa hiilidioksidipäästöjen analyysi osoittaa, että meidän on otettava erityisen huomion kohteeksi tehtaidemme energiankulutus ja materiaalien käyttö. Kasvihuonekaasupäästöistämme lähes 90 % muodostuu valmistukseen liittyvistä toiminnoista.

Asiakkaat valitsevat Fiskarsin tuotteet muotoilun, erinomaisen laadun, turvallisuuden ja kestävyyden vuoksi. Kun täytämme tiukat vaatimukset itse, voimme auttaa myös toimittajiamme täyttämään ne. Eettiset periaatteemme on kirjattu Fiskarsin toimittajien toimintaohjeisiin, jotka päivitettiin ja laajennettiin kattamaan kaikki valmiiden tuotteiden toimittajat vuonna 2011. Vuonna 2011 avasimme Bangkokiin globaalin hankintatoiminnon, jonka tehtäviin kuuluu Fiskarsin toimittajien toimintaohjeiden seuranta ja toimintamallien kehittäminen yhdessä toimittajien kanssa. Sijainti lähellä toimittajiamme varmistaa toimittajaverkostomme entistä paremman yritysvastuun ja kestävän kehityksen.

HUOLENPITO IHMISISTÄ JA YHTEISÖISTÄ

Haluamme olla vastuullinen yhtiö, ja pyrimme kasvattamaan liiketoimintaamme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Olemme sitoutuneet huolehtimaan tuotteitamme valmistavista ihmisistä sekä toimimaan aktiivisesti yhteisöissä, joissa toimimme.

Innostuneet ja motivoituneet työntekijät ovat liiketoiminnan menestyksen salaisuus. Haluamme visiomme, tuotteidemme, työyhteisön sekä Fiskarsin johdon innoittavan työntekijöitämme. Innoitusta pitää johtaa, ja siksi johtajuus, hyvinvointi ja sitoutuminen on valittu yrityksen sisäisen toiminnan painopisteiksi.

Fiskars suojelee ja kehittää synnyinpaikkansa Fiskarsin Ruukin kulttuuriperintöä, ja lisäksi tuemme tarkoin valittujen kansallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa lahjoituksin paikallisia organisaatioita yhteisöissä, joissa toimimme.

Puutarhatuotteiden johtavana valmistajana Fiskars uskoo hankkeiden tukemiseen ja on perustanut tarkoitusta varten Orange Thumb -projektin. Yhdessä paikallisten ihmisten ja sidosryhmien kanssa haluamme edistää vihreää elämäntapaa ja luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta puutarhanhoidon kautta.

page14-bg page14-bg

PITKÄN AIKAVÄLIN KANNATTAVUUS

Vastuullinen liiketoiminta on Fiskarsin pitkäaikaisen menestyksen ja yrityksen 362-vuotisen historian kivijalka.

Yli kolmen vuosisadan ajan Fiskarsilla on korostettu pitkän aikavälin kannattavuuden merkitystä. Hyvä taloudellinen suoritus ja talouden vakaus ovat yrityksen pitkäaikaisen menestyksen edellytyksiä. Fiskars myös luo hyvinvointia koko yhteiskuntaan työllistämällä, veroja maksamalla ja hankintatoiminnalla.

Fiskarsin liikevaihto kasvoi 4 % 742,5 miljoonaan euroon Garden- ja Outdoor-liiketoimintojen vahvan kehityksen ansiosta. Liiketulos (EBIT) ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 3 % 62,1 miljoonaan euroon, saavuttaen yhtiön historian parhaan tason.

Avainluvut

Fiskars menestyi vuonna 2011 hyvin epävakaasta markkinatilanteesta huolimatta ja liikevaihto kasvoi 4 % 742,5 miljoonaan euroon (715,9). Liikevaihto kasvoi Silvan myynnistä huolimatta, ja Fiskars pystyi ylittämään edellisvuoden liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä, saavuttaen jälleen yhtiön historian parhaan tason. Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla liikevaihto kasvoi 5 %, ja Silvasta oikaistuna 6 %. Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 3 % 62,1 milj. euroon (60,4) ja liiketulos (EBIT) kasvoi 8 % 52,8 milj. euroon (49,1).
      Liiketoiminnan rahavirta oli 107,4 milj. euroa (92,6) ja osakekohtainen tulos oli 1,91 euroa (1,15), sisältäen 0,85 euron kertaluonteisen voiton Wärtsilä-osakkeiden myynnistä. Hallitus ehdottaa osingoksi 0,62 euroa osakkeelta (0,60 sekä lisäosinko 1,30).

Liikevaihto milj. euroa
11
743
10
716
09
660
08
697
07
647
Tulos/osake, euroa Osinko/osake, euroa
11
1,91
0,62*
10
1,15
0,60
1,30**
09
1,05
0,52
08
0,64
0,50
07
1,40
0,80
*) hallituksen ehdotus **) ylimääräinen osinko
Tulos/osake
Osinko/osake
Omavaraisuusaste, %
11
59
10
57
09
52
08
46
07
46
Liiketulos ilman kertaluontoisia eriä milj. euroa
11
62
10
60
09
40
08
41
07
52
KONSERNIN AVAINLUVUT
Milj. euroa 2011 2010 Muutos
Liikevaihto 742,5 715,9 4%
Liiketulos (EBIT)* 52,8 49,1 8%
Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä 62,1 60,4 3%
Osuus osakkuusyhtiön tuloksesta 42,7 65,9 -35%
Biol. hyödykkeiden käyvän arvon muutos -1,0 -2,2
Tulos ennen veroja** 61,8 106,7 52%
Katsauskauden tulos** 156,3 94,3 66%
Tulos / osake, euroa 1,91 1,15 66%
Oma pääoma / osake, euroa 6,77 6,76 0%
Liiketoiminnan rahavirta 107,4 92,6 16%
Omavaraisuusaste, % 59% 57%
Nettovelkaantumisaste, % 27% 36%
Investoinnit 24,7 18,6 33%
Henkilöstö (FTE), keskimäärin 3 545 3 612 -2%

* Sisältäen loka-joulukuussa 2011 markkinaoikeuden määräämään seuraamusmaksuun liittyvän 3,0 milj. euron kertaluonteisen kulun, heinä-syyskuussa 2011 Silvan myyntiin liittyvän 5,3 milj. euron kertaluonteisen tappion ja tuotteiden takaisinvetoon liittyvän 1,1 milj. euron kertaluonteisen tappion sekä vuonna 2010 11,3 miljoonan euron kertaluonteisen arvonalentumiskirjauksen
** Sisältäen 69,8 milj. euron kertaluonteisen Wärtsilä-osakkeiden myyntivoiton tammi-maaliskuussa 2011
*** Sisältäen Wärtsilä-osingon 40,9 milj. euroa tammi-maaliskuussa 2011 (29,5)

AMERIKKA
Liikevaihto
232,5
milj. euroa
31
 %
kokonaisliikevaihdosta
henkilöstö
566
EMEA
Liikevaihto
516,8
milj. euroa
69
 %
kokonaisliikevaihdosta
henkilöstö
2 798